Profesionální výkony, emoce a dětský smích ovládly Kongresové centrum v Praze na Vyšehradě
První listopadovou sobotu vyvrcholil druhý ročník projektu „Hejbejte se a zpívejte s Hankou a Novou". V Kongresovém centru Praha se uskutečnily finálové závody, kterých se zúčastnilo více než 300 dětí z 28 dětských domovů z celé České republiky. Nutno říci, že celý finálový den byl opravdu velmi náročný - jak fyzicky, tak i psychicky. Všichni závodníci se do Prahy sjeli již v brzkých ranních hodinách a zpět do svých domovů se rozjeli až kolem deváté hodiny večerní. Všichni, včetně těch nejmenších „trpaslíků a ufonů", zvládli celý den na jedničku. V Kongresovém centru Praha panovala úžasná atmosféra a i přes počáteční problémy se zvukem jsme si všichni odvezli krásné a neopakovatelné zážitky.

I "nováčci" si odvezli medaile

Celé finálové klání bylo velmi napínavé a některé výsledky velmi překvapivé, zejména proto, že první příčky obsazovaly i týmy letos nově zapojené v našem projektu. Velkým překvapením byla třeba zlatá medaile pro děvčata ze Zlína v kategorii Aerobik Junior. Děvčata se velmi snažila a za svůj výkon si první místo určitě zasloužila. I Tereza Lajmarová ze Zábřehu na Moravě se radovala z prvního místa v kategorii Břišní tance, v kategorii Muzikál si odnesla medaili za krásné třetí místo. Dětský domov Most si odnesl nejen medaili z kategorie Břišní tance, ale také získal od poroty Cenu sympatie za „Nejobjemnější tým“ – na jednom pódiu se totiž sešlo dvacet dva hip hoperů, na které byl nádherný pohled.

„…závody letošního ročníku mají větší ´grády´!“ – Lucie Benešová (seriál Ulice, TV Nova)

Každý závodní tým přišel podpořit jeden patron – osobnost známá z obrazovky TV Nova. Mezi patrony se v letošním roce objevili, jak staří známí – Markéta Fialová, Krisitna Kloubková, Pavlína Danková, Karel Voříšek, Petr Vágner či Tomáš Krejčíř, tak i nové tváře – Ivana Jirešová, Michaela Ochotská nebo Václav Tittelbach. „Letos mají závody úplně jinou, lepší atmosféru, než tomu bylo v loňském roce. Tento ročník je určitě lepší, už jenom proto, že všechny týmy závodí v jeden den – má to větší ´grády´,“ zhodnotila druhý ročník závodů Lucie Beneošová, která je již několikaletou patronkou dětského domova Domino Plzeň. Největší podporou pro všechny závodníky byl ale stoprocentně moderátor celého finálové dne – Honza Musil, který se své úlohy moderátora zhostil opravdu bravurně.
TV Nova patří náš velký dík, bez ní bych tento projekt určitě nemohl fungovat na takové úrovni, na jaké v současné době funguje.

„Výkony dětí jsou rok od roku lepší, jsem z toho nadšená!“ – Hanka Kynychová (autorka projektu, Dětské domovy v pohybu)

I letošní sportovní výkony dětí byly na opravdu vysoké úrovni. Závodilo se ve čtyřech kategoriích Aerobik (Junior, Kadet, Mini), Hip Hop, Břišní tance a Muzikál. „Výkony dětí jsou od roku lepší a lepší. Zásluha však patří nejen dětem, které ´makaly´, ale hlavně tetám, které se nácviků s dětmi také intenzivně věnují“, radovala se Hanka Kynychová při pohledu na téměř profesionální a sehrané závodní týmy. A je tomu opravdu tak. Na všech dětech bylo vidět, že jim závody nejsou lhostejné a neúčastní se jich jenom proto, že je přihlásila teta či paní ředitelka. Nadšení a chuť trénovat jsou nejdůležitější. Zlatá medaile je už jenom příjemný bonus, který se ne vždy povede…. a její získání je alespoň dobrou motivací do dalšího trénování:-)

Ti, bez kterých by to nešlo - trenéři

Velký dík patří tetám a stýčkům. Rolí trenérů se ujali opravdu výborně. Některé tety či strýčkové mají výhodu, tanci se věnovaly nebo věnují. Jiní se s tancem setkávají poprvé. Ve výsledku ale není nic poznat – všichni trenéři svému týmu fandí ani nedutají, všechny týmy podávají výborné osobité výkony. A je více než jasné, že to někdy na tréninku se svým týmem nemají jednoduché – ne všem se určitě vždycky chce trénovat, ne vždy se tým sejde v plném počtu, ne vždy jsou v domově ideální podmínky pro trénování. Za tu odměnu – za tu jiskru v dětských očích a za to nadšení - ta dřina na tréninku určitě stojí, nemám pravdu?:-)

Jak to vlastně všechno dopadlo a kdo si odvezl putovní pohár?

Absolutní jedničkou byl opět dětský domov z Ústí nad Labem, Severní Terasy. Tento domov je v našem projektu zapojen již od jeho zrodu a vždy obsazuje první příčky. Letos se však týmu z tohoto domova podařilo vybojovat putovní pohár pro Absolutního vítěze roku 2009. Za toto prvenství si ústečtí odvezli nejen zmíněný pohár, ale také šek na více než 12 000Kč, které se vybraly od návštěvníků během finálových závodů v Kongresovém centru Praha.
Výsledky jednotlivých kategorií vypadaly takto:
AEROBIK JUNIOR:
1. místo – Zlín, 2. místo – Kroměříž, 3. místo - Ústí nad Labem - Severní Terasa
AEROBIK KADET: 1. - 2. místo - Ústí nad Labem - Severní Terasa, 1. - 2. místo - Plesná
3. místo – Pyšely
AEROBIK MINI: 1. místo - Ústí nad Labem - Severní Terasa, 2. místo – Plesná, 3. místo - Uherský Ostroh
HIP HOP: 1. místo - Ústí nad Labem - Severní Terasa, 2. místo - Kašperské Hory, 3. místo - Mariánské Lázně
BŘIŠNÍ TANCE: 1. místo - Zábřeh na Moravě, 2. místo – Plesná, 3. místo – Most
MUZIKÁL: 1. místo - Ústí nad Labem - Severní Terasa, 2. místo – Most, 3. místo - Zábřeh na Moravě
CEDULE: 1. místo – Most, 2. místo – Planá, 3. místo – Čeladná
NEJAKTIVNĚJŠÍ TETA: 1. místo - Martina Vernerová, Ústí nad Labem - Severní Terasa,
2. místo - Naďa Vopelková, Most, 3. místo - Iva Amchová, Plesná